Samen maken we straatintimidatie zichtbaar en bespreekbaar.
van de Nederlandse meisjes (16-27) ervaart ongewenst seksueel gedrag in de openbare ruimte (Plan International, 2023).
beperkt daardoor hun bewegingsvrijheid; zij mijden ov, sportclubs, hobby’s, school of werk.
doet aangifte na een ongewenste seksuele ervaring.
Straatintimidatie komt niet uit het niets – het ontstaat in een samenleving waar scheve normen de ruimte krijgen. Vier redenen waarom straatintimidatie bestaat:
Genderrollen
Straatintimidatie komt niet uit het niets: Het zit ingebakken in hoe we denken over mannen, vrouwen en macht. Wie buiten het traditionele plaatje valt, wordt vaker lastiggevallen. Seksuele intimidatie is eigenlijk een manier om macht te tonen en af te dwingen.
Media
Wat we zien in de media heeft invloed op wat we normaal vinden. Vrouwen en LHBTIQIA+ers worden vaak afgebeeld als lustobject, wat het idee versterkt dat dit gedrag normaal is. Tegelijk kan media ook bijdragen aan verandering als het andere voorbeelden laat zien.
Opvoeding
Een gebrek aan seksuele opvoeding en aandacht voor grenzen vergroot de kans op grensoverschrijdend gedrag. Jongeren leren dan van straat, media of vrienden wat (on)gepast is. Ouders spelen een belangrijke rol in het aanleren van respect en wederkerigheid.
Groepsdruk
In groepen draait het vaak om erbij horen; helemaal in een jongere groep. Straatintimidatie kan in sommige groepen gezien worden als statusverhogend. Het is een manier om ‘mannelijkheid’ te bewijzen. Daarnaast speelt kuddegedrag een rol.
Door jouw incident van straatintimidatie als slachtoffer of omstander te melden, draag je direct bij aan het inzichtelijk maken van straatintimidatie.
Wat gebeurt er met jouw melding?
Door te melden help je ons met het verzamelen van waardevolle input waarmee we, samen met jouw gemeente, veranderingen teweeg kunnen brengen en veiligheidsmaatregelen kunnen aanscherpen. De informatie uit het meldpunt heeft al bijgedragen aan:
Het analyseren van diverse hotspots waar extra handhaving op is ingezet.
Het verlengen van camerabewaking op specifieke locaties. Diverse gesprekken met partners uit de stad, waaronder horeca, om dit thema bespreekbaar te maken.


Wie initieert dit platform?
Het platform is gecreëerd door BO Diversity in opdracht van jouw gemeente. BO Diversity bouwt aan een samenleving waarin gendergelijkheid is bereikt. Dat doen we door ons te focussen op thema’s zoals genderdiversiteit, seksuele vrijheid, vrouwenemancipatie en straatintimidatie. Meer willen weten over BO Diversity?
BO Diversity